SON YAZILAR

15 Haziran 2015 Pazartesi

Memurun Yıllık İzin Kullanımında Kurumlar Niçin Farklı Uygulama Yapıyor?

Unknown | 07:48 | | | | | | | | |
Memurun Yıllık İzin Kullanımında Kurumlar Niçin Farklı Uygulama Yapıyor?

Ahmet ÜNLÜ



Daha önceki yazılarımızda personel mevzuatının oldukça eski ve güncel olmayan hususlar içerdiğini izah etmiştik. Ancak, bu hususa şuana kadar bir çözüm getirilmediğini üzülerek ifade etmek istiyoruz. Özellikle mevzuatta yer alan amirlerin takdir hakkı bazı kurumlarda hiç uygulanmazken bazı
kurumlarda ise zorunlu bir hak haline gelmiştir. Bunlardan bir tanesi de yıllık izinlerin kullanımında verilebilen ve kurumdan kuruma önemli değişiklik gösteren yol iznidir.
Bu arada şunu da ifade etmek isteriz ki kurumdan kuruma veya amirden amire değişen yol izni en fazla suiistimal edilen konulardan bir tanesidir. Aynı kurum içerisinde bir amir yol izni verirken diğeri vermeyebiliyor ya da iki gün yerine bir gün verebiliyor.Yol izni uygulama birliğinin en fazla saptığı konulardan birisi haline gelmiştir.
Yol izni nedir ve hangi hallerde uygulanır?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun yıllık izin başlıklı 102'nci maddesinde; “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir" hükmü yer almaktadır.
Yol izniyle ilgili açıklamalara yıllar önce çıkarılmış ve büyük oranda güncelliğini kaybetmiş 62 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde yer verilmiştir. Bu Tebliğde; “Yasanın 102'nci maddesinde, zorunlu durumlarda memurlara yıllık izinlerine ek olarak gidiş ve dönüş için en çok dört gün izin verilebileceği öngörülmüştür. Bu iznin, bulundukları belediye ve köy sınırları dışında izinlerini geçiren memurlara, çok zorunlu ve çok ender durumlarda yetkili amirin gerek ve uygun görmesi halinde kullandırılması doğru olacaktır" ifadesine yer verilmiştir.
Tebliğe göre; bu iznin verilebilmesi için, memurların bulundukları belediye ve köy sınırları dışında izinlerini geçirmesi ile çok zorunlu ve çok ender durumlarda yetkili amirin gerek ve uygun görmesi gerekmektedir.
Bunun dışında yıllık izin kullanılması sırasında gidiş ve dönüş için idarenin takdiri ile verilen ikişer günlük yol süresinin verilmesinde bir kriter bulunmamakta olup, izin vermeye yetkili amirin iki dudağı arasındadır. Özellikle bazı kurumlarda bu iznin kullanılması sanki zorunluymuşçasına uygulanırken bazı kurumlarda ise hiç uygulanmayabilmektedir.
Zorunlu hallere yer veren kurumlar var mı?
Birçok kurumun çıkarmış olduğu izin yönergelerinde yol izni, 657 sayılı Kanun'un 102'nci maddesindeki ifadelerle aynı içeriktedir veya hiçbir açıklamaya yer verilmemiştir. Ancak, bazılarında ise açıklamalara yer verildiği görülmektedir.
Bu çerçevede, 2013 yılında son şekli verilen Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi'nin 7'nci maddesinde; “Yıllık izinlerini memuriyetlerinin bulunduğu yer dışında geçirecek olanların izin sürelerine, görev yeri ile iznin geçirileceği yerin uzaklığı dikkate alınarak ve zorunlu haller belirtilmek suretiyle izin vermeye yetkili amirlerince gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün olmak üzere yol süresi eklenebilir" ifadesine yer verilmiştir.
Ancak...


Kaynak ve Yazının Devamı ► http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/Ahmet_Unlu/memurun-yillik-izin-kullaniminda-kurumlar-nicin-farkli-uygul-2013430