Prof. Dr. Cem KILIÇ
Milliyet Gazetesi
Ramazan ayına girdik. Özellikle ramazanın yaz aylarına rastlamasıyla oruçlu olunan süre uzuyor. Bu dönemde oruç tutan çalışanların en çok merak ettikleri konulardan biri de ara dinlenmelerinin birleştirilip birleştirilemeyeceği ve erken paydos etmenin mümkün olup olmadığı. Bunun yanında, ramazanda işyerinin kapatılması ve yıllık izinlerin toplu kullandırılması söz konusu olabiliyor.
Erken paydos durumu
İş Kanunu ile belirlenmiş ara dinlenmeleri çalışma süresine göre değişir. Buna göre, günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa olan işçilere 15 dakika, 4 saatten fazla 7.5 saatten düşük olan işçilere 30 dakika, 7.5 saatten fazla olan işçilere ise 60 dakika ara dinlenmesi verilmek durumunda. Ramazan ayında oruç tutan işçiler ara dinlenmesinde çay, kahve veya sigara içemeyecek ve yemek de yiyemeyecek. Dolayısıyla, işçiler işe ara dinlenmesi kadar geç gelip gelemeyeceklerini veya işten ara dinlenmesi kadar erken çıkıp çıkamayacaklarını merak ediyorlar. Yani, sabah 08:30’da başlanıp akşam 18:30’da bitirilen bir vardiyada çalışan işçi, toplam 1 saat olan ara dinlenmesini işten 17:30’da ayrılarak iftara evine yetişmek için kullanmak isteyebilir.
İşveren isterse...
Ancak ara dinlenmesinin bu şekilde kullanılması Yargıtay’a göre kanuna aykırıdır. Ancak işveren isterse oruçlu çalışanlarına erken paydos ettirip daha sonra bu çalışanlardan telafi çalışması yapmalarını isteyebilir.
İşveren ramazan ayında oruç tuttuğunu beyan eden çalışanlara işveren ramazan ayı boyunca 1 saat erken çıkma izni verip, bu kişileri ramazan ayı sonrasında günde 1 saat fazla çalıştırabilir. Ancak bu durumda günlük çalışma süresinin 11 saati aşmıyor olması şartı söz konusudur.
Yıllık izin mümkün mü?
İşçilerin yıllık izinlerinin planlaması...
Kaynak ve Yazının Devamı ► http://www.milliyet.com.tr/ramazan-da-toplu-izin--ekonomi-ydetay-2261926/